Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

talkoottalkoot

Huussin perustustaHuussin perustusta

Arsenikkia ja vanhoja pitsejä treenikuvaArsenikkia ja vanhoja pitsejä treenikuva

makkaramestarimakkaramestari

Iloiset lipunmyyjät 2015Iloiset lipunmyyjät 2015

äijien pukuhuoneäijien pukuhuone

Maaningan Vätysteatteri

Maaningan Vätysteatteri edustaa Maaninkalaista kulttuuriosaamista parhaimmasta päästä. Vätysteatterilla on lähes neljänkymmenen vuoden kokemus ja taival paikallisen harrastajateatteritoiminnan ja kulttuurin muovaajana Maaningalla.

Kesäteatteria
Teatteri on tuottanut historiansa aikana perustamisestaan lähtien vuosittain kesä- ja huoneteatteriesityksiä, pääpaino tuotannossa on kuitenkin ollut monipuolisilla kesäteatteriesityksillä, joista nauruhermot ovat olleet koetuksella. 
Vuosien varrella Vätysteatterin toiminta on ollut vahvasti sidottua Maaninkalaiseen kulttuurihistoriaan. Se on tuottanut näytelmiä mm. Ruotsi-Suomen hallinnon ajoilta, kuin paikallisista merkkihenkilöistä, kuten kirjailija Aino Räsäsestä.
 
Omanlainen ja rohkea
Viime vuosina teatteri on tehnyt omanlaistaan, hersyvää ja hauskaa teatteria valiten rohkeasti perinteisestä poikkeaviakin kesäteatteriesityksiä. Tavoitteemme on tehdä laadukasta teatteria, jossa niin tekijöillä kuin katsojilla on hyvä mieli. Vätysteatteri on tunnettu myös hyvästä yhteishengestään, juttu luistaa lukuharjoituksista talkoiden kautta liikenteenohjaukseen, jopa näyttämölle.
 
Perustamisesta omaan pesään
Maaningan Vätysteatterin syntysanat on lausuttu syksyllä 1977. Perustava kokous oli 15.11 1977 Sen seurauksena teatteri perustettiin ja ensimmäisen näytelmän harjoitukset alkoivat 16.02 1978. Esitettävä näytelmä oli Maiju Lassilan Luonnonlapsia, ohjaajana toimi Erkki Björkbacka.  Luonnonlapsia kävi katsomassa noin 3000 henkeä
Teatterin historian 30-vuoden ajanjaksoon sisältyy myös esityspaikan muuttuminen useaan otteeseen
ajan saatossa. Viannankosken ja Vanhan pappilan maisemista on siirrytty Kurolanlahden kylälle, Nuorisoseuran tontille, jonne teatterilaiset rakensivat uuden katetun katsomon vuoden 2008 esityksiin.
Siitä on tullut Vätyksien oma pesä, monen kesäteatterin katsojan vakiokohde.


Mistä nimi Vätysteatteri tulee
20.04 -78 julistettiin nimikilpailu ja nimiehdotuksia tuli mm. Taviteatteri, Huiloojat, mutta ehdotukset eivät oikein miellyttäneet ja Ensio Airaksinen tuumaili, että mitähän siitä sais irti, kun Maaninka on vihreän linjan lipunkantaja, jolloin opettaja Raija Jauhiainen tokaisi että Vätyshän se on, kun tuorerehua tehdään. (Maaningalla on tuorerehua kutsuttu vätysrehuksi). Näin sai teatteri nimensä. Kerassaan ekolokista sanoisi Sulo Vilén (Tankki Täyteen).


Ensimmäiset Vätykset
Varsinainen sopimusasiakirja on allekirjoitettu 17.08.1978. Allekirjoittajina Erkki Eskelinen, Mirja Ryynänen ja Pauli Pekkarinen. Teatterilaisten joukosta on valittu lähes joka vuosi ”Emävätys". Maaningan kulttuurilautakunta myönsi tämän tittelin Vätysläisten esityksen pohjalta. Ensimmäiset Emävätykset olivat Aune Hyttinen ja Erkki Eskelinen

 

Lisää tietoa Vätysteatterista on rivien välissä sivulla aiempaa tuotantoa ....

 

 

 Siivoton Juttu, 2012. NäyttelijätSiivoton Juttu, 2012. Näyttelijät

 

 

2